مشکلات جوجه کشی
در طول فرایند جوجه کشی و پس از آن ممکن است مشکلاتی برای تخم ها پیش آید و یا جوجه ها دارای برخی نارسایی ها باشند. در این مقاله به بررسی این مشکلات و دلایل بروز آن ها می پردازیم.
ترکیدن تخم های نطفه دار
شستشوی نامناسب و وجود آلودگی روی پوسته تخم های می تواند منجر به ترکیدن تخم های نطفه دار شود. همچنین آلوده بودن دستگاه جوجه کشی نیز می تواند منجر به ترکیدن تخم ها شود بنابراین باید نهایت دقت را در انتخاب تخم های تممیز و بدون آلودگی در انکوباتورها به خرج دهید. همچنین وجود شکاف ریز و آلودگی های باکتریایی روی پوسته تخم نیز می تواند منجر به ترکیدن تخم در طول فرایند جوجه کشی شود.
تخم های بدون جنین
عدم ایجاد جنین در داخل تخم ها می تواند به دلیل نابارور بودن و یا ضعیف النفس بودن تخم ها باشد. همچنین راندمان پایین دستگاه جوجه کشی در تنظیم دما و رطوبت بهینه و متصاعد شدن گاز از اجزای انکوباتور در دمای بالا می تواند منجر به از بین رفتن جنین شود. لازم به ذکر است که در ساخت انکوباتورهای گروه صنعتی اسکندری از مواد ای بی اس استفاده می شود که در دمای بالا از خود گاز متصاعد نمی کنند.
مرگ جنین در 2 تا 4 روز اول تشکیل
مرگ و میر جنین در 2 تا 4 روز اول تشکیل جنین می تواند به دلیل بیماری های ژنتیکی و یا بیماری های گله مادر باشد. همچنین افزایش و یا کاهش دما در زمان ستر نیز می تواند مرگ و میر جنین را در روزهای اول تشکیل جنین به دنبال داشته باشد.
مرگ جنین در هفته دوم جوجه درآوری
کمبود غذا و مریض بودن مرغ مادر، خنک نکردن تخم ها قبل از جوجه گیری، زیاد بودن دما و پایین بودن هوا و رطوبت، بالا بودن دی اکسید کربن در دستگاه جوجه کشی، نچرخیدن تخم ها و قطع جریان برق می تواند منجر به مرگ جنین در این مرحله شود.
اندازه نامناسب اتاقک هوایی
رطوبت پایین منجر به اتاقک هوایی بزرگ و رطوبت بالا منجر به ایجاد اتاقک هوایی کوچک می شود. همچنین تخم های نطفه دار کوچک اتاقک هوایی بزرگ و تخم های نطفه دار بزرگ اتاقک هوایی کوچکی دارند.
چسبیدن جوجه به پوسته
این نارسایی می تواند به دلیل کاهش رطوبت در روزهای آخر جوجه کشی باشد.
هچ شدن نابهنگام جوجه ها
دمای بالا و رطوبت پایین منجر به هچ زودهنگام و دمای پایین و رطوبت بالا منجر به هچ دیرهنگام تخم های نطفه دار می شود. همچنین تخم های نطفه دار بزرگ یا مولد پیر دیر هچ می شوند.
دیر هچ شدن جوجه
ناتوانی خروج جوجه ها از تخم با وجود سوراخ کردن پوسته
این مورد می تواند به دلیل عدم وجود مواد مغذی یا وجود بیماری های کشنده در گله مادر باشد. بالا بودن قسمت باریک تخم نطفه دار در زمان ستر، تهویه ضعیف و چرخش نامناسب در دو هفته اول جوجه کشی می تواند منجر به این مشکل شود.
اندازه نامناسب جوجه ها
تخم های تولید شده در آب و هوای گرم و تخم های کوچک جوجه های کوچکی را به دنبال خواهند داشت. همچنین رطوبت کم و حرارت بالا نیز می تواند منجر به تولید جوجه های با جثه کوچک شود. در حالی که تخم های درشت و رطوبت بالا منجر به تولید جوجه های بزرگ می شود.
جوجه های دهیدراته
رطوبت کم و ماندن بیش از حد جوجه ها در داخل دستگاه جوجه کشی منجر به دهیدراته شدن جوجه ها می شود.
جوجه های نرم
نرم بودن جوجه ها می تواند به دلیل رعایت نکردن بهداشت در جوجه کشی یا مزارع مولد و یا به دلیل کمبود کلسیم در مرغ های مادر گله مولد باشد.
بند ناف بهبود نیافته
بند ناف بهبود نیافته خشک می تواند به دلیل عدم استفاده از مواد غذایی مناسب در گله مادر باشد در حالی که بند ناف بهبود نیافته و مرطوب می تواند به دلیل عفونت بند ناف بر اثر عدم رعایت بهداشت در طول دوره جوجه کشی باشد.
بند ناف جوجه کشی
ناتوانی جوجه ها در سرپا ایستادن
این مورد می تواند به دلیل کمبود مواد مغذی استفاده شده برای تغذیه مرغ مادر، و تنظیم نادرست دما و رطوبت و تهویه نامناسب هوا توسط دستگاه جوجه کشی باشد.
- بسته بودن چشم جوجه ها
بسته بودن چشم جوجه های خارج شده از تخم می تواند به دلیل حرارت بالا و رطوبت پایین و یا جمع نکردن پرزها از دستگاه جوجه کشی در روزهای پایان دوره باشد.
شرایط نامناسب نگه داری مرغ مادر
تغذیه نامناسب
اندازه و نوع غذای استفاده شده برای مرغ مادر بر حداکثر تعدادی تخم های گذاشته شده توسط مرغ مادر اثرگذار است. با استفاده از جیره های دائم و اختیاری و صدف همراه غذا می توان حداکثر تخم های گذاشته شده توسط مرغ مادر را افزایش داد. همچنین استفاده از جیره های آغازین برای رشد مرغ های تخم گذار مناسب نیست.
- استرس و اضطراب
وارد شدن استرس به گله منجر به متوقف شدن تخم گذاری مرغ های مادر می شود. جابجایی، حرارت بیش از حد، ترساندن و قطع کردن جیره و آب منجر به وارد شدن استرس به مرغ های مادر می شود که توقف تخم گذاری آن ها را به دنبال خواهد داشت. همچنین رعایت بهداشت و نظافت در سالن منجر به افزایش کیفیت تخم های مرغ مادر می شود.