خرگوش حیوانی بسیار شیرین و بانمک بوده و بسیاری به آن علاقه وافری دارند. در صورتی که شما نیز علاقه مند به خرگوش بوده و میخواهید در خانه خود یکی از آنها را داشته باشید و از آن مراقبت نمایید، باید شیوه نگهداری و اینکه چه غذاهایی به آنها بدهید را به صورت کامل بدانید. به این دلیل که مراقبت از خرگوش آن هم در خانه، قواعد خاص خودش را داشته که باید رعایت شود. در ادامه به راهکارهای مراقبت و نگهداری از خرگوش میپردازیم.
نگهداری خرگوش در خانه خوب است
همان گونه که در تصویر فوق مشاهده می کنید، خرگوش گوگش های بزرگ، بینی بامزه و دمی نرم و زیبا داشته و همین ها ممکن است باعث شود که نظر کودک شما به خرگوش جلب گشته و از شما درخواست خرید خرگوش را نماید. با این حال اولین سوالی که شما بایستی در این مورد از خود بپرسید این است که: «آیا خرگوش حیوان مناسبی است؟»
خرگوش ها می توانند در داخل یا خارج خانه انسان ها زندگی کنند. این موجودات بسیار بامزه و دوست داشتنی بوده و نگهداری از آن ها برای بسیاری از افراد واقعا لذت بخش است. با این حال اگر می خواهید این کار را انجام دهید، ابتدا از خود مطمئن شوید که در برابر خرگوش مسئولیت پذیر هستید.
از نکات مهم در مورد خرگوش ها، این است که در کنار فعال و بازیگوش بودن با صاحب خود رابطه عاطفی برقرار می کنند. درواقع خرگوش ها موجودات اجتماعی بوده که می توانند احساسات انسان ها را تا حدی درک نمایند. اگر شما بدانید که از خرگوش خود چه انتظاری دارید و تمامی مسائل آن را بیاموزید، خرگوش به عنوان یک حیوان خانگی گزینه ای عالی است.
با این همه توجه داشته باشید که خرید یک حیوان خانگی از روی هوس نمی تواند ایده درست و مناسبی باشد. شما در ابتدا باید توانایی خود را در نگهداری از حیوان سنجیده و در صورتی که نتوانید از آن به درستی نگهداری کنید، این حیوانات به همان اندازه می توانند برای شما حیوانات خانگی بدی باشند.
نگهداری خرگوش در آپارتمان
در ادامه هم نکات مثبت و هم نکات منفی نگهداری خرگوش در منزل را برای شما بیان خواهیم نموده و شما خود می توانید درباره نگهداری از این حیوان خانگی تصمیم بگیرید:
سؤال: چرا خرگوشها میتوانند یک حیوان خانگی مناسب باشند؟
- خرگوشها حیوانات بسیار اجتماعی هستند که سریعاً رام خواهند شد.
- ان ها بسیار بازیگوش هستند و تماشای انها باعث سرگرمی میشود.
- خرگوشها معمولاً رابطه عمیقی با صاحب خود برقرار میکنند.
- ان ها میتوانند مکان دستشویی خود را یاد بگیرند و بسیار آموزش پذیر هستند که شما برای آموزش انها میتوانید از کلیکر استفاده کنید و آموزشهای زیادی به ان ها بدهید.
نگهداری خرگوش مینیاتوری در منزل
نکاتی که شما باید قبل از خرید در مورد خرگوش بدانید:
تا اینجا سعی کردیم که محاسن نگهداری از خرگوش را برای شما یادآور گردیم. با این حال نکاتی هم هست که ممکن است نظرتان را درباره نگهداری از خرگوش برگرداند. در پایین ما برخی از این نکات را برایتان به طور کامل شرح دادهایم:
نکتهی اول: دما و محیط نگهداری از خرگوش
به عنوان اولین نکته حتما باید به دمای محیطی که خرگوش در آن زندگی می کند دقت کنید. دما نه بایستی زیاد گرم باشد نه زیاد سرد. چرا که خرگوش حیوانی است که بسیار نسبت به دما حساس است. به علاوه خرگوش از لحاظ طبقه بندی یکی از حیوانات «جونده» بوده که ممکن است به وسایل شما آسیب وارد نماید. متاسفانه برخی از افرادی که برای خرید خرگوش اقدام می کنند، از این موضوع مطلع نبوده و پس از مدتی ازین حیوان متنفر می شوند. این افراد به سرعت خرگوش را فروخته یا از خانه بیرون می اندازند.
خرگوش خانگی
نکتهی دوم: دستشویی و ادرار خرگوش
یکی از مهترین دلایل این امر این است که پس از اندک زمانی متوجه خواهید شد که خرگوش دستشویی بسیار زیادی در روز انجام میدهد و حجم ادرار آن بسیار زیاد است؛ همچنین در طول روز غذای زیادی نیاز خواهد داشت که به سادگی از پس آن بر نخواهید آمد. ادرار خرگوش بوی نا مطبوعی میدهد پس شما باید مرتباً خاک جعبه دستشویی خرگوش خود را تعویض کنید تا در آینده برایتان مشکلی پیش نیاید. شما برای اینکه بوی نا مطبوع را از بین ببرید میتوانید پس از اینکه ظرف دستشویی را شستید با سرکه ضدعفونی کنید این باعث میشود ظرف دستشویی دیرتر بو بگیرد.
از یاد نبرید که خرگوش نباید از شما بترسد. باید فضولات خرگوش هر روز یا هر دو روز یک بار از محل نگهداری آن جمع آوری شده و تمیز نگه داشته شود.
نکتهی سوم: مکان نگهداری از خرگوش
علاوه بر اینها، این موضوع را نیز به خاطر بسپارید که بایستی مکانی بزرگ را برای آن در نظر بگیرید و یا قفسی بزرگ برای آن تهیه نمایید تا به راحتی بتواند در آن به این ور و آن ور برود . بهتر است خرگوشها در بیرون از خانه نگهداری نشوند. مکان زندگی خرگوش را در جایی انتخاب کنید که با شما و خانواه شما رابطه بهتری پیدا کند و از شکارچیها و عوامل جوی نا مناسب در امان باشد.
درواقع نگهداری خرگوش نباید به هیچ وجه در قفس در بیرون خانه باشد چون این باعث میشود که خرگوشها در آخر در گاراژ یا انباری نگهداری شوند. در مغازههای حیوان فروشی قفسهای کوچکی که نوشته شده است برای خرگوش است وجود دارند که اصلاً برای نگهداری از خرگوش مناسب نمیباشند. شما باید برای خرگوش یک قفس کاملاً بزرگ تهیه کنید و یک اتاق را تقریباً به او اختصاص دهید تا زندگی ارام و راحتی داشته باشد.
نکتهی سوم: بازی و ارتباط شما با خرگوش
یک نکته دیگر نیز این است که خرگوش نیاز به بازی داشته و باید هم بازی خوبی برای آن باشید و بگذارید تا در روز چند دقیقهای از محل خود خارج شده و در محیط بازی نماید و بدود که در واقع نوعی ورزش برایش به حساب میآید. فراموش نکنید که خرگوشها موجودات اجتماعی هستند که نیاز دارند با صاحب خود رابطه برقرار کرده و بازی کنند تا زندگی شادی داشته باشند پس باید روزانه وقتی برای بازی با انها صرف شود.
فراموش نکنید که نگهداری از خرگوش اسان نبوده و نیازمند صرف وقت است؛ باز هم تاکید میکنیم که خرگوش همانند سگ و گربه نیازمند زمان و نگهداری صحیح است.
نکتهی چهارم: غذای خرگوش
به علاوه کاه و علف خشک باید همیشه برای خرگوش فراهم شود. از یاد نبرید که پلت تنها غذای مورد نیاز خرگوش نخواهد بود و خرگوشها نیاز ویژهای به علف خشک و سبزیجات تازه در زندگی خود خواهند داشت. ان ها نیاز به جویدن دارند پس شما بایستی هر روز مقدار زیادی سنگ جویدنی در اختیارشان قرار دهید که برایشان خطرناک نباشد. شما باید حواستان به خرگوش باشد تا چیز خطرناکی را نجود.
توجه داشته باشید که خرگوشها حیوان مناسبی برای بچههایی که میخواهند با انها بازی کنند و انها را تنها یک اسباب بازی میبینند، نخواهند بود.
ایا نگه داشتن خرگوش بد است
این را نیز بگوییم که اگرچه خرگوشها به انسانها نزدیک میشوند و با انها دوست میشوند، اما گاهی اوقات انها ترجیح میدهند تا در بغل انسانها نباشند. لذا بایستی از توجه بیش از حد و بغل کردن دائمی آن خودداری نمایید.
نکتهی پنجم: خرگوشها و کودکان
خرگوشها و بچههای کوچک معمولاً رابطه خوبی با هم برقرار نخواهند کرد. خرگوشها نیاز به امنیت ومکان زندگی ارام خواهد داشت. این حیوانات در طبیعت یک طعمه هستند و به این علت باشنیدن صدای بلند نگران میشوند و به انها استرس وارد میشود که معمولاً بچهها بسیار پر سر و صدا و بازیگوش خواهند بود و دلیل برای استرس خرگوش خواهند شد. اگر شما در خانه کودک دارید باید تا بزرگ شدن او خود صبر کنید و بعد از ان خرگوش را به عنوان حیوان خانگی بپذیرید.
خرگوشها در صورتی که والدین بچهها از انها خوب نگهداری کنند و برای کودکان محدودیت بگذارند میتوانند یک حیوان خانگی خوب در خانواده باشند.
نگهداری بچه خرگوش
شاید کودک شما در مورد خرگوش جدید که برای او میخرید بسیار ذوق زده و خوشحال باشد اما در مدت زمان این علاقه ممکن است از بین برود و دیگر فرزند شما علاقه قبلی را برای نگهداری از خرگوش نداشته باشد. مسولیت نگهداری همه حیوانات خانگی در آخر به شما سپرده خواهد شد و بچهها سریع از مسولیت خرگوش خسته میشوند. تا زمانی که شما مطمئن نشدید که میتوانید برای خرگوش یک صاحب مناسب و باشید و مسولیت نگهداری او را بذیرید این مسولیت را قبول نکنید و خرگوشی را به عنوان حیوان خانگی تهیه نکنید.
نکته: معمولاً خرگوشهایی که برای کودکان خریده شدهاند پس از مدتی واگذار میشوند.
سوال: آیا موی خرگوش نازایی می آورد ؟
همیشه این شایعه مطرح شده است که موی خرگوش باعث نازایی می شود. تنها یک سرچ ساده و تحقیق در اینترنت نشان می دهد که این صرفا یک شایعه بوده و هیچ دلیل عقلی و منطقی ندارد.
به نظر می رسد که این یک شایعه است که در فضای مجازی و بین مردم به صورت دهان به دهان پخش شده است. در فروم های انگلیسی نیز این شایعه شده بود که ادرار خرگوش باعث این امر می شود که می توانید این موضوع را در اینجا مشاهده نمایید. خانم های زیادی در این فروم گفته اند که ما چندین خرگوش در خانه داریم و کوچک ترین مشکلی برایمان پیش نیامده است. حتی برخی به آن به عنوان «یک شوخی» نگاه می کنند.
سوال: ایا نگهداری خرگوش حرام است ؟
عزیزان زیادی به دنبال حکم شرعی خرگوش در خانه و به طور کلی مبحث نگهداری خرگوش از نظر اسلام بودند. لازم به ذکر است خاطرنشان کنیم که این سوال به این شکل از حضرت ایت الله مکارم مطرح گردید:
«آیا خرگوش را می توان به عنوان حیوان خانگی در آپارتمان نگهداری کرد؟ و آیا فضولاتش نجس است؟ آیا موی بدن خرگوش نماز دارد؟ و آیا عرق بدنش اشکالی ندارد؟»
پاسخ: فضولات آن نجس است و موی بدن و عرق آن نماز ندارد.
در نتیجه نگهداری از خرگوش از لحاظ دینی حرام نیست؛ توجه داشته باشید که مورد فوق را نیز بایستی از لحاظ شرعی در نظر داشت.
هنگامی که توانستید کلیه شرایط فوق را فراهم نمایید، میتوان گفت که شما میتوانید از خرگوش نگهداری کنید. ولی اگر نتوانستید این شرایط را مهیا کنید، پیشنهاد میکنیم که از نگهداری آن انصراف دهید؛ زیرا هم خرگوش و هم شما هر دو اذیت خواهید شد.
عمر خرگوش ها
خرگوش ها معمولا بین ۵ تا ۱۵ سال با توجه به نژادشان زندگی میکنند که البته برخی از متخصصان بر این باور هستند عمر خرگوش از ۷ تا ۱۷ سال است . اما میانگین عمر انها ۱۰ سال است.
تغذیهی خرگوش
در مورد تغذیه خرگوش، این نکته را باید بدانید که در حدود ۸۰ درصد از غذای خرگوش را یونجه خشک تشکیل داده و ۲۰ درصد باقیمانده شامل سبزیجات تازه از جمله جعفری و گشنیز و غیره میباشد و کمتر از ۱ درصد آن را غلات تشکیل میدهند.
یونجه منبعی بسیار غنی از فیبر بوده و بایستی تا آخر عمر خرگوش به آن خورانده شود.
هم چنین دقت کنید که گندم و ارزن نباید به خرگوش خورانده شود.
نگهداری خرگوش مینیاتوری
از یادتان نرود که شما نمیتوانید تنها با خوراندن کاهو و هویج و سایر سبزیجات مورد مصرف انسان تمام نیازهای یک خرگوش را براورده نمایید.
نکته دیگر آن که کاهو پیچ یا کاهو کلمی سبزیجات مناسبی برای خرگوش نبوده و نباید در اختیار آن قرار گیرد! زیرا مشکلات عدیدهی گوارشی مانند اسهال کشنده را برای آن ایجاد خواهد نمود.
رها کردن خرگوش در طبیعت
به هیچ عنوان خرگوش خانگی و اهلی را در طبیعت وحشی رها ننمایید؛ زیرا مرگ حیوان را رقم خواهید زد. بعضی از مردم خرگوش را در طبیعت رها میکنند به این تصور که شرایط مناسبی برای آن فراهم شود اما اشتباه تصور میکنند و موجبات از بین رفتن آن را فراهم مینمایند.
طبیعت آلوده و خشن، به هیچ عنوان محل مناسبی برای یک خرگوش خانگی نبوده و دیر یا زود خرگوش در طبیعت جان خواهد سپرد.
حتما بخوانید: آب انداختن ماست – مبارزه با سوسک آشپزخانه
هم چنین بخوانید: تغییر رنگ یخچال – نحوه برش آناناس – چاقو گوشت – چطوری چاقو را تیز کنیم