زندگی با شخصیت وابسته مانند زندگی با دیگر اختلالات شخصیت میتواند برای شما دشواریهایی را به همراه داشته باشد. چسبندگی و عدم توانایی در تصمیم گیری شخصیت وابسته ممکن است شما را خسته و از رابطه دل زده کرده باشد. وابستگی و روابط عمیق بین انسانها امری طبیعی است اما اینکه این وابستگی به حدی شدید شود که قابل کنترل نباشد، افکار جدایی و فرار را در ذهنتان ایجاد میکند. البته برخی افراد از ویژگیهای شخصیتهای وابسته سوء استفاده کرده و به فکر برآورده کردن خواستههای خود هستند. بنابراین برای جلوگیری از این سوء استفادهها و صدمات احتمالی به شخصیت وابسته باید برای کمک به او اقداماتی بکنید. زندگی با شخصیت وابسته پیچیدگیهای خود را دارد، اما با آگاهی از چگونگی برخورد با شخصیت وابسته میتوانید برای سلامت شخصیت وابسته گامی بردارید. برای آگاهی از دیگر اختلالات شخصیت کلیک کنید.
اختلال شخصیت وابسته
اختلال شخصیت وابسته در گروه اختلالات شخصیت گروه C دستهبندی میشود و در آن شخصیت وابسته نیاز شدیدی به این دارد که دیگران به او رسیدگی کنند، این نیاز باعث میشود رفتار مطیعانه و چسبنده در پیش بگیرند و از جدا شدن بترسند. ویژگیهای شخصیت وابسته معمولا قبل از اوایل بزرگسالی شروع میشود. برای اطلاع از اختلالات شخصیت دسته C کلیک کنید. برخی از ویژگیهای شخصیت وابسته شامل موارد زیر است:
1- نیاز مبرم به توصیه و دلگرمی دادن دیگران در تصمیمات روزمره.
2- به دیگران نیاز دارد تا مسئولیتهای زندگیشان را بپذیرند.
3- به خاطر ترس از دست دادن حمایت یا طرد شدن، مخالفت خود را با دیگران اعلام نمی کند.
4- برای به دست آوردن حمایت دیگران هرکاری میکنند. (برای شناخت بیشتر نشانههای اختلال شخصیت وابسته کلیک کنید.)
زندگی کردن یا ازدواج با یک اختلال شخصیت وابسته
زندگی با شخصیت وابسته، میتواند یک چالش بسیار بزرگ باشد. زیرا فهمیدن اینکه او دقیقا چه میخواهد یا به چه فکر می کند سخت است. ترس از رها شدن یا ترک شدن و نیاز به مراقبت شدن، میتواند باعث شود که او از ابراز صادقانه احساسات و عقاید خود جلوگیری کند. شما به راحتی میتوانید از یک شخصیت وابسته سوءاستفاده کنید؛ زیرا آنها در هر حال به سمت شما میآیند.
اگر قصد ازدواج با شخصیت وابسته را دارید یا در حال حاضر با او زندگی می کنید، بهتر است هر چه زودتر برای استقلال و قویتر شدن همسرتان اقداماتی بکنید؛ چرا که سلامت هر دو شما در خطر است. برای رسیدن به این منظور میتوانید از جلسات مشاوره ازدواج و مشاوره خانواده بهرمند گردید.
از وابستهها سوء استفاده میشود!
متاسفانه وابستهها به دلیل سبک شخصیتیشان، ممکن است دائما از طرف دیگران مورد آزار قرار بگیرند. این آزارها اغلب به دو صورت ترک شدن و سوء استفاده اتفاق میافتد، که در ادامه هر کدام را به اختصار شرح داده ایم. برای اطلاع بیشتر در مورد سوء استفاده کلیک کنید.
زندگی با شخصیت وابسته | ترک کردن
چسبندگی شخصیت وابسته بیش از حد است، برآورده کردن نیاز به ترحم، همیشه حضور داشتن و دوست داشته شدن برای خیلیها آزاردهنده و دشوار است. دیگران با ترک کردن شخصیت وابسته، ضربه دیگری به آنها میزنند. ضربهای به مانند آن که در کودکی خوردهاند. ترک شدن در مواقع حیاتی توسط والدین و مراقبت کنندگان اصلی که باعث نهادینه شدن این ترس در آنها شده است. البته همیشه چنین ضربه ای در کودکی شخصیت وابسته وجود نداشته است. برای غلبه بر تنهایی کلیک کنید.
زندگی با شخصیت وابسته | سوءاستفاده
برخیها نیز از نیاز دائمی شخصیت وابسته و بودنشان در هر حالتی، سوءاستفاده میکنند. شریک جنسی و یا اطرافیان شخصیت وابسته به راحتی از او سوءاستفاده جنسی و روحی می کنند و میدانند که شخصیت وابسته آنها را ترک نمیکند. هر چند این وضعیت برای شخصیت وابسته ناراحت کننده است اما او به خاطر ترس از تنهایی و طرد شدن هر سختی و ذلتی را تحمل میکند.
چرا نباید با شخصیت وابسته ازدواج کرد؟
برای این که افراد آمادگی ازدواج را داشتهباشند و وارد زندگی مشترک شوند، لازم است به حدی از استقلال رسیدهباشند. در صورتی که این استقلال حاصل نشدهباشد مشکلات زیادی را در روابط خود تجربه میکنند. برخی معتقدند خوب است با شخصیت وابسته ازدواج کنند چرا که تنها خودشان تصمیم گیرنده هستند و هر کاری کنند طرف مقابل ترکشان نمیکند. برخی دیگر نیز اعتقاد دارند بعد از ازدواج میتوانند شخصیت وابسته همسر خود را تغییر دهند.
ما به شما میگوییم دختر یا پسر وابستهای که با او ازدواج میکنید هیچ گاه از خود نظری ندارد، در مورد کوچکترین مسائل روزمره از شما نظر خواهی میکند و این میتواند بسیار خسته کننده باشد. افراد وابسته به وجود مشکل در خود اعتقادی ندارند بنابراین حتی بعد از ازدواج نیز نمیتوانند خود را تغییر دهند و یا تغییر دادن آنها به سختی صورت میگیرد. ممکن است در دوران نامزدی گمان کنید ارتباط خوب و گرمی با والدینش دارد و این موضوع نمیتواند مشکلی ایجاد کند. اما بعد از ازدواج متوجه میشوید که به دلیل وابستگی به خانواده، شما را مجبور میکند هر روز به خانه والدینش بروید و در مورد تمامی مسائل از آنها مشورت میخواهد.
زمانی که در این زمینه با او مخالفت و اعتراض میکنید، مدتی به خاطر دوری از خانوادهاش افسرده و غمگین می شود و به مرور این وابستگی را نسبت به شما پیدا میکند و دیگر از خود هیچ ارادهای ندارد. ممکن است زمانهایی که در دسترس او نیستید چندین بار به شما زنگ بزند و باعث کلافگیتان شوند. شخصیت وابسته، وابستگی شدید خود به والدین را به شما انتقال میدهد. مجبور میشوید نوع پوشش، غذایی که میخورد، لباسی که میخرد، کلاسهایی که میرود، دوستانی که انتخاب میکند، همه و همه را شما برای او انتخاب کنید. بنابراین نشانههای وابستگی را در دوران آشنایی و قبل ازدواج جدی بگیرید.
هنگامی که شریک زندگی شما یک شخصیت وابسته است باید چکار کنید؟
اولین کاری که باید برای شخصیت وابسته بکنید این است که برای آنها یک متخصص روانشناس پیدا کنید. هرگز بدون مراجعه به روانشناس، آنها را به سمت مصرف دارو نبرید. آنها بسیار راحت وابسته میشوند و ترک کردن هرچیز برایشان سخت است. درادامه نیز 4 واکنش اصلی برای رفتار با این افراد وجود دارد. همچنین پیشنهاد میکنیم مقاله برخورد با شخصیت وابسته را بخوانید.
زندگی با شخصیت وابسته | تشخیص نوع وابستگی
یکی از اولین چیزهایی که باید در مورد شخصیت وابسته بدانید این است که او در چه چیز بیشتر به شما وابسته است؟ وابستگی جنسی، وابستگی روانی یا عاطفی؟ اینکه همسرتان، به شما و تایید شما نیاز داشته باشد حس بسیار خوبی است. اما اگر می خواهید به او کمک کنید باید ابتدا نوع وابستگی او را تشخیص دهید.
زندگی با شخصیت وابسته | ساختن یک محیط امن
شخصیت وابسته، میترسد که حمایت را از دست بدهد یا مورد انتقاد واقع شود. از اشتباه کردن میترسد و این ترس ممکن است باعث دروغگویی او بشود یا تلاش کند یک تصویر مثبت از خود ایجاد کند. بنابراین باید برای او یک محیط امن ایجاد کنید، جایی که بتواند احساسات خود را بدون ترس از طرد یا انتقاد بیان کند، اشتباهاتش پذیرفته شود و برای ابراز خودش حمایت شود.
زندگی با شخصیت وابسته | تشویق شخصیت وابسته به تصمیم گیری
تصمیم گیری برای شخصیتهای وابسته دشوار است، زیرا آنها از انتخاب اشتباه و از اینکه دیگران تصمیم او را نپذیرند میترسند. به او حق انتخاب دهید و اجازه دهید چیزی که می خواهد را بدون نیاز به تایید شما به دست بیاورد. از او بخواهید که برای یک سفر یا حتی یک شام بیرون تصمیم بگیرد. اما آگاه باشید که تصمیمات او خطر و عوارض جانبی نداشته باشد. چون در این حالت شخصیت وابسته به شدت احساس گناه کرده و خود و انتخابش را مقصر می داند.
برای شخصیت وابسته تصمیم نگیرید
ممکن است که برای شما لذت بخش باشد که شریک زندگیتان، مسئولیت تمام تصمیمات را به عهده شما گذاشته و کاملا مطیع شماست. اما باید بدانید او شدیدا دارد اذیت میشود و خودش از آن آگاه نیست. برای این افراد بسیار مهم است که بتوانند به تصمیمات خود اعتماد کنند. به او توضیح دهید که شما همیشه نمیتوانید به آنها اطمینان دهید یا تصمیم بگیرید. او را بخاطر تصمیماتش تحسین کنید و سعی کند استقلال و اعتماد به نفس او را برگردانید. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درمان اختلال شخصیت وابسته را مطالعه نمایید.
همچنین در هر جایی که هستید میتوانید از خدمات مشاوره تلفنی و حضوری مرکز مشاوره روانشناسی هنر زندگی بهرمند شوید.
برای دریافت مشاوره در زمینه نحوه رفتار با شخصیت وابسته می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.