ازدواج یکی از مهمترین مرحله زندگی هر فرد است. بنا بر تعریف کارلسون ازدواج فرایندی است که از کنش متقابل بین دو فرد، یک مرد و یک زن که برخی شرایط قانونی را تحقق بخشیده اند انجام می گیرد. اما مهم ترین چالش در ازدواج انتخاب همسر مناسب است. این که با چه تیپ شخصیتی ازدواج موفق تری خواهیم داشت و در زندگی زناشویی بهتر درک می شویم؟
انتخاب همسر اهمیت ویژه ای در زندگی هر فرد دارد. زیرا در همه ابعاد زندگی او از جمله رشد و تکامل، از نظر روحی و روانی، ارتباطات خانوادگی و اجتماعی و شغل او تاثیر گذار است.
اما سوالی که ذهن را درگیر می کند شاید آن باشد که چه عواملی باعث میشود یک مرد یا زن به یک فرد خاص جذب شوند و بخواهند با او ازدواج کنند؟
بر اساس مطالعات انجام شده عوامل متعددی از جمله دلبستگی، شیوه ی تربیتی، الگوهای یادگیری، مهارت های ارتباطی و اجتماعی، ساختار شخصیتی و … باعث می شود یک فرد را برای زندگی زناشویی انتخاب کنیم و به عبارتی جذب فرد شویم.
اما در بین این عوامل پژوهشگران دریافتند که تشابه ها و تفاوت های ویژگی شخصیتی از همه متغیرها مهم تر می باشد. به عبارتی زندگی زناشویی پیوند شخصیت هاست.
هنگامی که از ابعاد شخصیتی زوجین صحبت می کنیم یعنی هر یک از آن ها الگوی رفتاری خاص و عملکرد متفاوتی در برخورد با مسائل دارند که می تواند گاها در زندگی تنش زا باشد.
تعریف شخصیت چیست؟
همان گونه که می دانید شخصیت هر فرد دارای پیچیدگی های بسیار زیادی است. از این رو تعاریف گوناگونی از آن شده است. از منظر واژه شناختی کلمه شخصیت از نظر لغوی و ریشه لاتین معادل کلمه پرسونا است که به نقاب و یا ماسک اشاره می کند.
اما از نظر روانشناسان شخصیت، مفهومی متفاوت تر و پویاتر دارد. از دید روانشناسی، شخصیت رشد و تکامل کل سیستم های روانی فرد را در برمی گیرد و خصوصیت و ویژگی هایی ثابت و پایدار هستند، که تحت تاثیر عوامل وراثتی و اکتسابی اند به عبارتی شخصیت، رفتار فرد را پیش بینی و او را منحصر به فرد می کند و سبک برخورد هر فرد در تعاملات اجتماعی در برخورد با چالش ها و تصمیم گیری و سازگاری با محیط را مشخص می کند.
با توجه به این تعریف بسیاری از روانشناسان در تحقیقات خود که موضوع آن ها مربوط به ازدواج و زندگی مشترک بوده است برای یافتن تشابهات و تفاوت های شخصیتی بین زوج ها از mbti یکی از رایج ترین و معتبرترین آزمون های روانسنجی و شخصیت شناسی استفاده کردند.
تست mbti توسط مایرز بریگز دو زن آمریکایی که از نظریات یونگ گرفته شده است در سال ۱۹۴۳ به صورت رسمی منتشر شد که چهار بعد را در نظر گرفته است که ترجیحات هر فرد را شناسایی می کند و بر این اساس ۱۶ تیپ شخصیتی دقیق را تعیین می کند.
مولفه هایی که به ترتیب مورد بررسی قرار می گیرند به شرح زیر است.
برون گرایی E و درون گرایی I
خصوصیات افراد برونگرا:
- این افراد هنگامی که در جمع قرار می گیرند انرژی کسب می کنند.
- برون گرایان افرادی اجتماعی و معاشرتی هستند.
- زمان فکر کردن بلند بلند حرف می زنند.
- دوستان زیادی دارند و بسیار خوش صحبت اند.
- از انجام کارهای گروهی لذت می برند.
- به پیرامون و اطراف خود توجه می کنند.
خصوصیات افراد درونگرا:
- انرژی خود را زمانی که تنها هستند به دست می آورند.
- تعداد دوستهایشان کم است از جمع گریزانند.
- افراد درونگرا بیشتر تمایل به انجام کارهای انفرادی دارند.
- در جمع ها معمولا شنونده هستند.
- از مطالعه لذت بیشتری می برند و اهل کتاب خواندن هستند.
- معمولا به اطراف و پیرامون خود کم توجه هستند.
حسی S و شهودی N:
خصوصیات افراد حسی:
- در بدست اوردن اطلاعات از حواس پنجگانه استفاده می کنند.
- عملی بودن ایده های جدید برایشان اهمیت دارد.
- این افراد بیشتر به شغل هایی که عملی هستند، علاقه مندند.
- حسی ها جزئی نگرند.
- ارزش به واقع گرایی می دهند.
- در زمان حال زندگی می کنند.
خصوصیات افراد شهودی:
- در بدست اوردن اطلاعات از ناخودآگاه، بینش، حدس و گمان استفاده می کنند.
- این افراد اکثرا به خاطر خودشان از ایده های جدید استقبال می کنند.
- حسی ها کلی نگرند.
- افرادی هستند که تخل گرا هستند.
- این افراد به زمان آینده اهمیت بیشتری می دهند.
فکری T و احساسی F:
خصوصیات افراد فکری:
- براساس عقل و منطق تصمیم گیری می کنند.
- انتقادگر هستند.
- از میل به موفقیت انگیزه می گیرند.
- منطقی و بی احساس به نظر می رسند.
- حقیقت برایشان ارزشمند است.
- برایشان فقط احساساتی که منطقی باشد معتبر است.
خصوصیات افراد احساسی:
- در تصمیم گیری هایشان دیگران را در نظر می گیرند.
- از مشاجره و بحث پرهیز می کنند.
- قدردانی از آن ها باعث انگیزه برایشان می شود.
- احساساتی و عاطفی هستند.
- ادب برایشان ارزشمند است.
- همه احساسات چه با معنی چه بی معنی برایشان ارزشمند است.
داوری کننده J و ملاحظه کننده P
خصوصیات افراد داوری کننده:
- برایشان قوانین، مقررات و نظم از هر چیزی مهم تر است.
- معمولا این افراد جدی و رسمی هستند.
- به نظر آن ها زمان منبعی است که زود تمام می شود.
- به محصول کاری که انجام می دهند توجه می کنند.
خصوصیات افراد ملاحظه کننده:
- نظم و دستوراتی که آن ها را محدود می کند دوست ندارند.
- زود ارتباط برقرار می کنند و خودمانی می شوند.
- از نظر آن ها همیشه زمان هست.
- بیشتر به فرآیند کاری که انجام می دهند دقت می کنند.
تست شخصیت شناسی ازدواج. جهت ورود به تست شخصیت شناسی MBTI کلیک کنید.
با چه تیپ شخصیتی ازدواج کنیم؟
بعد از برسی آزمون به این نتیجه رسیدند که نود و دو درصد از افراد با کسانی که از نظر شخصیتی شبیه خودشان هستند ازدواج می کنند و هشت درصد جذب قطب مخالف خود می شوند اما با چه تیپ شخصیتی شما می توانید ازدواج موفق تری داشته باشید؟
ESFJ-ENFJ –INFJ-ISFJ
افرادی که دارای تیپ شخصیتی ISTJ-INFJ-ENFJ-ESFJ هستند همیشه نیازهای همسرشان را در الویت قرار می دهند. آنها اهل تشکر و قدردانی از همسرشان به شیوه هایی که دوست دارند هستند. مثبت اندیشند و علاقه زیادی به خوشحال کردن همسر خود دارند.
با زوج خود در طول روز با روش های مختلف مانند تلفنی و یا پیامکی در ارتباط هستند و به آن ها توجه می کنند.
ENFP- ESFP- INFP- ISFP
افراد با این تیپ شخصیتی در زندگی مشترک و ازدواج، در مقابل همسرشان کوتاه می آیند و به فردیت طرف مقابل خود و این که او بسیار منحصر به فرد است احترام می گذارند. آن ها به همسرشان فرصت تنها بودن و به آرامش رسیدن، می دهند و بسیار وفادارند.
ENTJ -ESTJ -INTJ -ISTJ
در ابراز عشق و علاقه ثابت قدم و وفادار هستند. مسئولیت پذیر و پشتکار بالایی دارند. این افراد برای درک و فهمیدن همسر خود وقت می گذارند و به داشتن همسرشان افتخار می کنند.
ENTP -ESTP -INTP -ISTP
افراد با این تیپ های شخصیتی در زندگی مشترک و بعد از ازدواج رفتارشان با همسر خود، صادقانه است. حامی و تکیه گاه خوبی برای همسرشان هستند و آن ها را زود قضاوت نمی کنند. این افراد در زندگی بسیار صبورند.
آیا تشابه بین تیپ های شخصیتی بر میزان رضایت زناشویی تاثیر دارد؟
در پاسخ به این سوال باید بگویم بله، تحقیقات نشان می دهند تشابه میان تیپ های شخصیتی با میزان رضایت زناشویی ارتباط مستقیم دارند. چرا که تشابه تیپ های شخصیتی در زوجین باعث می شود آن ها همدیگر را بیشتر در زندگی مشترک درک کنند.
برای مثال اگر کسی که نظم و قوانین برایش چندان مهم نیست، با فردی که نظم و قوانین برایش اهمیت دارد ازدواج کند، قطعا اختلافاتی در زندگی مشترکشان خواهند داشت.
و همچنین برون گرایی و درون گرایی که از مولفه های اساسی این تست است می تواند باعث اختلاف و سازگاری شود مثلا اگر مرد درون گرا باشد از رفتن به جمع گریزان است و مهمانی رفتن را دوست ندارد اگر این مرد با زنی که بیرون گرا بوده و دائما دوست دارد در جمع و گردش و معاشرت باشد ازدواج کند اختلافات بسیار زیادی خواهند داشت.
اما در این جا باید بگویم نبود تشابه تیپی باعث نمی شود همیشه رضایت زناشویی در زندگی مشترک نداشته باشید. گاهی تفاوت تیپ شخصیتی در ازدواج باعث می شود شما دیدگاهی متفاوت در حل مسائل ارائه دهید و مهارت جدیدی در حل مسائل به نمایش بگذارید و کامل کننده هم در زندگی باشید.
پس برای داشتن یک ازدواج موفق و رضایت از زندگی زناشویی علاوه بر ویژگی های شخصیتی عواملی دیگری از جمله مهارت های حل مسئله، مهارت های ارتباطی موثر، مهارت شناخت خود و غیره نیز دخیل می باشند که یکی از آنها شناخت خود است.
می توانید با زدن این تست روانشناسی متوجه شوید دارای کدام تیپ شخصیتی میباشید علاوه بر شناخت و تمام ابعاد شخصیت خود نقاط ضعف و قوت و استعدادهای خود را بشناسید و هم همسر خود را نیز بهتر درک کنید.
تست شخصیت شناسی ازدواج. جهت ورود به تست شخصیت شناسی MBTI کلیک کنید.
تاریخ انتشار : ۳۱ام اردیبهشت ۱۳۹۹
عضویت در خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه ایمیل خود را وارد کنید.