تست های روانشناسی
ravantests.wikibix.ir

تست هوش ریون کودکان

نویسنده : نازنین رحمانی | زمان انتشار : 27 آذر 1400 ساعت 12:07

توجه- به اعتقاد روانشناسان هرچه زودتر و به موقع بتوانیم فرزند خود را تست نماییم سریعتر می توانیم او را در مسیر رشد و توسعه قرار دهیم.

تست هوش کودکان ریون

تست هوش ریون کودکان یا همان ماتریس پیشرونده رنگی ریون (CPM) یکی از ابزارهای ارزیابی شناختی یا سنجش هوش تصویری کودکان است که در مطالعات پژوهشی و علمی منتشر شده است. تست هوش غیر کلامی ریون در سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفته و ده ها سال به عنوان یک ابزار موثر از آن یاد شده است.

در این تست از توانایی بالقوه کودک برای ایجاد ارتباطات منطقی بین محرک ها استفاده می شود. تست هوش ریون کودکان شامل سه مجموعه از موارد A ، Ab و B است که هر یک از آنها 12 ماده است. این آزمون در مجموع 36 تصویر دارد و برای کودکان  5 تا 11 ساله قابل اجرا است. همچنین برای افراد بالغی که  محدودیت فیزیکی و ذهنی دارند نیز قابل اجراست.

نمونه سوال تست هوش ریون

در تست هوش ریون کودکان آزمودنی باید از میان تصاویر پایینی قسمت بریده شده تصویر اصلی یا نمونه را پیدا کند. براین اساس، آزمودنی ابتدا تصویر بالایی  راخوب نگاه می کند و سپس از بین 6 تصویر پایین، تصویر مورد نظر را انتخاب می نماید. ماتریس های این آزمون به تدریج دشوارتر می شوند. زمان لازم برای اجرای ریون کودکان 30 دقیقه است. این آزمون استدلال انتزاعی و هوش سیال ( وابسته به ژنتیک) فرد را می سنجد. همچنین این تست برای اندازه گیری عامل g  یا هوش عمومی اسپیرمن طراحی شده است.

این تست برای کودکان است و جهت انجام سنین بالاتر به  تست هوش ریون بزرگسال  مراجعه نمایید.

تست کودک

تست کودک و سنجش ویژگی های آن همواره موضوع مهمی در حوزه روانشناسی بوده است. بسیاری از محققان بر این باورند که رشد شناختی در دوران کودکی می تواند تاثیر بسیاری بر رفتار افراد در بزرگسالی داشته باشد. بنابراین ارزیابی و تست در دوران کودکی باعث می شود تا بتوانیم درک بهتری نسبت به وضعیت فعلی فرزند خود پیدا کنیم. پس از این شناخت بهتر می توان راهکارهای بهنگام و عملی را جهت پیشگیری از مشکلات روانشناختی و افزایش توانایی و عملکرد آنان انجام داد.

توجه- تست کودک و استفاده از آزمون های روانشناختی در سن کم برای مداخلات بهنگام بسیار ضروری و حیاتی است.

هوش کودک

هوش کودک یکی از مهمترین جنبه های شناختی می باشد که لازم است در سنین پایه مورد ارزیابی قرار گیرد. شواهد زیادی وجود دارد که نشان می دهد هوش صرفا ذاتی نبوده و می توان آن را تقویت نمود. از طرف دیگر سرعت تغییر پذیری هوش در کودکی بیشتر از نوجوانی و بزرگسالی است. بنابراین هرچه تمرین های عملی و محرک های محیطی کودک غنی تر باشد می توان میزان هوش او را به مقدار بیشتری افزایش داد. در ادامه به تعریف هوش و انواع آن خواهیم پرداخت. سپس در مورد تست هوش کودکان و اهمیت آن خواهیم گفت.

هوش چیست؟

هر وقت صحبت از هوش می شود بلافاصله یک نوع توانایی ذهنی تصور می شود که دارای قابلیت هایی چون حل مسئله، یادگیری سریع، استعداد تشکیل مفاهیم، قدرت استدلال، برنامه ریزی و تفکر انتزاعی و ... می باشد. در بیشتر تعاریف هوش را استعداد حل مسئله می خوانند، اما مسائل خود دو نوع هستند:  
 هوش عینی: توانایی درک اشیاء
 هوش ذهنی:مختص انسان  بوده و منظور از آن توانایی درک علایم کلامی و ریاضی و کار کردن با آن هاست.

هر کدام از آزمون های هوش بر اساس تعریفی که متخصص و طراح آن آزمون از هوش داشته و همچنین بسته به  جنبه ای از هوش که می سنجد در قالب های متفاوتی طراحی شده اند. بعنوان مثال تعاریف متعددی از هوش را در زیر ملاحظه می کنید که توسط متخصصین ارائه شده است:

  • ریموند كتل عقیده دارد که هوش  مجموعه استعدادهایی  است كه توسط آنها به شناخت می‎رسیم، شناخت‌ها را به ذهن می‌سپاریم وعناصر تشكیل‌دهنده فرهنگ را به‌كار می‌بریم تا مسائل روزانه را حل كنیم و با محیط سازگار شویم.
  • به نظر ترستون هفت عامل اولیه اساس هوش را تشکیل می‌دهند: کلامی، عددی، تجسم فضایی، حافظه، استدلال، سیالی کلامی، سرعت ادراک.
  • گیلفورد این تعداد را افزایش داده و اظهار داشت؛ هوش، دست‌كم از 120 عامل تشكیل می‌شود.

طبقه بندی مقیاس هوش

تست هوش کودکان

والدین خوب همیشه بهترین چیزها را برای فرزند خود می خواهند. یکی از این موارد فرصت های غنی تحصیلی برای فرزندانشان است. آن ها از یادگیری بازی ها تا دوره های زبان برای افزایش عملکرد کودک خود استفاده می کنند. در همین راستا والدین همواره دوست دارند که توانایی ها و استعداد فرزند خود را شناسایی کنند. وقتی والدین می خواهند هوش فرزند خود را تعیین کنند، اغلب به این دلیل است که به نظر می رسد فرزند آن ها دارای هوش بسیار کم و یا بسیار بالایی است.

والدین برای اینکه بتوانند پیشرفت آینده فرزند خود را پیش بینی نمایند از تست های هوش استفاده می کنند.

به طور کلی استفاده از تست های هوش می تواند نتایج سودمندی داشته باشد. اما نباید فراموش نمود که در تفسیر این تست ها باید به شدت دقت نمود. چرا که بی توجهی به شرایط انجام تست و ارزیابی پایین یا بالای هوش کودک می تواند عواقب زیادی داشته باشد. سنجش هوش کودکان به راحتی سنجش هوش در بزرگسالان نیست. آزمون های زیادی در زمینه ی سنجش هوش کودک وجود دارد که سوالات و آیتم  های آنان بصورت های مختلف طراحی شده اند. آزمون ها  بصورت کلامی، عملی، تصویری، مداد کاغذی و....  متناسب با سن کودک طراحی شده اند. استفاده از هوش تصویری نظیر تست هوش ریون و تست هوش کتل نیازمند این است که نخست بدانیم که این آزمون ها بیشتر هوش غیرکلامی و بخشی از توانایی فرد را مورد سنجش قرار می دهند. بنابراین هرگونه قضاوت در این زمینه نیازمند بررسی های بیشتری است.

مقوله ی هوش علل الخصوص در کودکان بسیار حائز اهمیت است. همانگونه که سنجش اهمیت دارد، فراهم کردن زمینه برای رشد و ترقی آن  بسیار ضروری است.

در مورد هوش کودکان باید ذکر کرد که سرعت رشد هوش در آنها بسیار زیاد است و در یک برهه ی زمانی خاص سیر تکاملی چشم گیری را طی می کند.  امروزه اعتقاد بر این است که هوش در هر دو کودک عادی و کم توان رشد می کند. بنابراین بررسی چنبه های مختلف هوش کودک در راستای برنامه ریزی بهتر به منظور تسریع رشد شناختی آن بسیار مهم و ضروری است. زمانی که والدین بتوانند در سنین پایه متناسب با ظرفیت فرزند خود محیطی غنی را برای او مهیا سازند، در آینده می توانند عملکرد بهتری را برای فرزند خود رقم بزنند.


منبع: esanj.ir